[itk] Számítástechnika kezdőknek

C++ programozás kezdőknek - tömbök, ciklusok

[2017. szeptember 11.] [ christo161 ]

Ebben a részben arról lesz szó, hogyan tudunk sok azonos típusú értéket egyszerűen kezelni (tárolni, kiíratni, módosítani), valamint utasításokat (valamilyen feltétel érvényessége esetén) ismétlődően végrehajtani.
(Ez a fejezet jelenleg átdolgozás alatt áll.)

cpp_ciklusok_gondoltam_egy_szamra.png

Előző rész: elágazások, logikai változók
Következő rész: függvények

Teljes bejegyzés megnyitása

C++ programozás kezdőknek - elágazások, logikai változók

Ebben a részben arról lesz szó, hogyan tudjuk bizonyos utasítások végrehajtását feltételhez kötni, valamint szó lesz a logikai változókról is, melyeket logikai kifejezések eredményeinek tárolására használhatunk.
Előző rész: változók, konstansok, literálok
Következő rész: tömbök, ciklusok

Teljes bejegyzés megnyitása

C++ programozás kezdőknek - változók, konstansok, literálok

Ebben a fejezetben arról lesz szó, hogy hogyan tudunk adott típusú (szám, szöveg, karakter) értékeket tárolni, módosítani, illetve parancssorba kiíratni.

Előző rész: az első program
Következő rész: elágazások, logikai változók

Teljes bejegyzés megnyitása

C++ programozás kezdőknek - az első program

A legelső program, ami általában a programozás tanfolyamokon szóba kerül mindössze annyit csinál, hogy kiír a képernyőre (pontosabban a parancssorba) egy szöveget. Ebben a fejezetben néhány kiíratással kapcsolatos alapvető tudnivalóról lesz szó.

Előző rész: első lépések
Következő rész: változók, konstansok, literálok

Teljes bejegyzés megnyitása

C++ programozás kezdőknek - első lépések

Ebben a részben elméleti alapismeretekről, és a CodeBlocks fejlesztői környezet telepítéséről és alapvető használatáról lesz szó (egy olyan programról, ami első ránézésre egy szövegszerkesztőre hasonlít, és a programozást segítő kényelmi funkciókkal van ellátva), valamint dióhéjban a parancssorban történő fordításról. Ebben a részben még nem kezdünk el programozni.

Következő rész: Az első program

Előszó

Ez a tananyag azoknak készült, akik még soha életükben nem programoztak, és nem tudják hogyan kezdjék el. Esetleg azoknak is ajánlom, aki már elkezdtek programozni, de valamit nem értenek, valahol elakadtak.
A címben a "kezdőknek" szó nem azt jelenti, hogy könnyű, hanem csak azt, hogy először az alapvető tudnivalók szerepelnek a tananyagban, lehetőség szerint egymásra épülve (ez utóbbit sajnos nem lehet tökéletesen megvalósítani, mert minden mindennel összefügg).
A tananyag elején természetesen sok olyan példaprogram szerepel, amiket már rengetegen megírtak, de ahhoz, hogy egy témában újat tudjunk alkotni, meg kell értenünk már meglévő tudnivalókat is.
Legyünk türelmesek, mert nem lehet néhány nap alatt a nulláról megtanulni C++-ul, és lehet, hogy egyes anyagrészekre többször is vissza kell térni az alaposabb megértéséhez.
Ez a tananyag akkor is hasznos lehet valakinek, ha később más programozási nyelvet választ a C++ helyett, mivel a tananyag algoritmizálási ismereteket is tartalmaz, illetve sok más programozási nyelv szintaktikája (nyelvtani szabályai) hasonlít a C++-ra.

codeblocks_hello_world.png

Teljes bejegyzés megnyitása