Számítástechnika kezdőknek

C++ programozás kezdőknek - tömbök, ciklusok

2017. szeptember 11. - christo161

Ebben a részben arról lesz szó, hogyan tudunk sok azonos típusú értéket egyszerűen kezelni (tárolni, kiíratni, módosítani), valamint utasításokat (feltételtől függően) ismétlődően végrehajtani.

cpp_ciklusok_gondoltam_egy_szamra.png

Előző rész: elágazások, logikai változók
Következő rész: függvények

Tovább

C++ programozás kezdőknek - elágazások, logikai változók

Ebben a részben különböző módszereket tekintünk át, melyekkel utasítások végrehajtását általunk (a program forráskódjában) megadott feltételhez köthetjük, valamint szó lesz a logikai változókról is, melyeket logikai kifejezések eredményeinek tárolására használhatunk.
Előző rész: változók, konstansok, literálok
Következő rész: tömbök, ciklusok

Tovább

C++ programozás kezdőknek - változók, konstansok, literálok

Ebben a részben arról lesz szó, hogy hogyan tudunk a felhasználó által a parancssorban begépelt, vagy általunk (a program forráskódjában) megadott, egyszerű típusú (szám, szöveg, karakter) értékeket tárolni, illetve parancssorba kiíratni.
Előző rész: az első program
Következő rész: elágazások, logikai változók

Tovább

C++ programozás kezdőknek - az első program

A legelső program, ami általában a programozás tanfolyamokon szóba kerül mindössze annyit csinál, hogy kiír a képernyőre (pontosabban a parancssorba) egy szöveget.
Természetesen meg lehet oldani, hogy a program ne a parancssorba írja ki a szöveget, hanem mondjuk egy felugró ablakba. De egyrészt ez különböző operációs rendszereken (pl. Windows, Linux, OS X, BSD) más megoldást kíván (tehát nem platformfüggetlen), másrészt a megoldás bonyolultabb is, így egyelőre nem foglalkozunk vele.

Előző rész: első lépések
Következő rész: változók, konstansok, literálok

Tovább

C++ programozás kezdőknek - első lépések

Ebben a részben a CodeBlocks fejlesztői környezet telepítéséről és alapvető használatáról lesz szó (egy olyan programról, ami első ránézésre egy szövegszerkesztőre hasonlít, és amiben kényelmesen tudunk programozni), valamint dióhéjban a parancssorban történő fordításról.
Következő rész: Az első program

Ez az ismertető azoknak készült, akik még soha életükben nem programoztak, és nem tudják hogyan kezdjék el. A címben a "kezdőknek" szó arra vonatkozik, hogy megpróbálom viszonylag alaposan és egymásra épülve elmagyarázni az egyes témákat, de azt nem ígérem, hogy mindenki könnyen meg fogja tudni érteni.
Eleinte természetesen sok olyan programot írunk majd, amiket már rengetegen megírtak, de ahhoz, hogy egy témában újat tudjunk alkotni, meg kell értenünk már meglévő tudnivalókat is.

Legyünk türelmesek, mert nem lehet néhány nap alatt a nulláról megtanulni C++-ul, és lehet, hogy egyes anyagrészekre többször is vissza kell térnünk az alaposabb megértéséhez.

codeblocks_build_and_run_result.jpg

Tovább