[itk] Számítástechnika kezdőknek

C++ programozás kezdőknek - tömbök, ciklusok

2017. szeptember 11. - christo161

Ebben a részben arról lesz szó, hogyan tudunk sok azonos típusú értéket egyszerűen kezelni (tárolni, kiíratni, módosítani), valamint utasításokat (feltételtől függően) ismétlődően végrehajtani.

cpp_ciklusok_gondoltam_egy_szamra.png

Előző rész: elágazások, logikai változók
Következő rész: függvények

Teljes bejegyzés megnyitása

C++ programozás kezdőknek - elágazások, logikai változók

Ebben a részben arról lesz szó, hogyan tudjuk bizonyos utasítások végrehajtását feltételhez kötni, valamint szó lesz a logikai változókról is, melyeket logikai kifejezések eredményeinek tárolására használhatunk.
Előző rész: változók, konstansok, literálok
Következő rész: tömbök, ciklusok

Teljes bejegyzés megnyitása

C++ programozás kezdőknek - változók, konstansok, literálok

Ebben a fejezetben arról lesz szó, hogy hogyan tudunk adott típusú (szám, szöveg, karakter) értékeket tárolni, módosítani, illetve parancssorba kiíratni.
Mint ahogy azt a görgetősávból láthatjuk, a fejezet viszonylag hosszú. Ez például azért van, mert szerepelnek benne táblázatok. Ezeket természetesen nem kell fejből tudni, de ha esetleg szükséges, később megtaláljuk őket itt.

Előző rész: az első program
Következő rész: elágazások, logikai változók

Teljes bejegyzés megnyitása

C++ programozás kezdőknek - az első program

A legelső program, ami általában a programozás tanfolyamokon szóba kerül mindössze annyit csinál, hogy kiír a képernyőre (pontosabban a parancssorba) egy szöveget. Ebben a fejezetben néhány kiíratással kapcsolatos alapvető tudnivalóról lesz szó.

Előző rész: első lépések
Következő rész: változók, konstansok, literálok

Teljes bejegyzés megnyitása

C++ programozás kezdőknek - első lépések

Ebben a részben a CodeBlocks fejlesztői környezet telepítéséről és alapvető használatáról lesz szó (egy olyan programról, ami első ránézésre egy szövegszerkesztőre hasonlít, és amiben kényelmesen tudunk programozni), valamint dióhéjban a parancssorban történő fordításról.

Következő rész: Az első program

Ez a tananyag azoknak készült, akik még soha életükben nem programoztak, és nem tudják hogyan kezdjék el. A címben a "kezdőknek" szó arra vonatkozik, hogy megpróbálom viszonylag alaposan és egymásra épülve elmagyarázni az egyes témákat, de azt nem ígérem, hogy mindenki könnyen meg fogja tudni érteni.
A tananyag elején természetesen sok olyan példaprogram szerepel, amiket már rengetegen megírtak, de ahhoz, hogy egy témában újat tudjunk alkotni, meg kell értenünk már meglévő tudnivalókat is.
Legyünk türelmesek, mert nem lehet néhány nap alatt a nulláról megtanulni C++-ul, és lehet, hogy egyes anyagrészekre többször is vissza kell térni az alaposabb megértéséhez.
Ez a tananyag akkor is hasznos lehet, ha később más programozási nyelvet választunk a C++ helyett, mivel algoritmizálási ismereteket is tartalmaz, illetve sok más programozási nyelv szintaktikája (nyelvtani szabályai) hasonlít a C++-ra.

codeblocks_hello_world.png

Teljes bejegyzés megnyitása